Пчелен прашец в козметиката приложение

Пчелен прашец в козметиката приложението е най-разнообразно и безспорно с отлични резултати.

Пчелен прашец в козметиката

Пчелен прашец в козметиката
Пчелен прашец в козметиката

Пчелите могат би пазят тайната за по-добра кожа, тъй като се смята, че пчелният прашец има антиоксидантни, хидратиращи и изсветляващи ползи за грижата за кожата, а също така и изглажда бръчките и предотвратява появата на нови.

Козметичният интерес към прашеца е вследствие на въвеждането на пчелното млечице – познато във Франция като geléeroyale – и, също като него, употребата му започва във Франция през 50-те години на миналия век. Въпреки това, приложението му в козметиката никога не е достигнало нивата, постигнати от пчелното млечице.

Ако едрите зърна се използват в сурово състояние, външната обвивка на прашеца може да предизвика алергични реакции, предизвикващи симптоми, обикновено свързани със „сенна хрема“. Наситеният цвят на много видове прашец създава затруднения при смесване, изискващи използването на химикали за обезцветяване като диетиленгликоли монометилов етер.

Пчелен прашец в козметиката – Външният слой

Докато прашецът е обогатен със свободни аминокиселини, флавоноиди и протеини, той също е покрит с външна стена, наречена екзин, която е устойчива на храносмилателни ензими, киселини и основи. Поради това обстоятелство, той не е особено силно използван в медицината или при храненето.

Въпреки това, премахвайки външния слой, изследователите създават така наречения ‚нанопрашец‘ с малки размери, използвайки технология за мокро смилане. След приготвянето на прашеца се изследват антиоксидантната активност, защитните ефекти върху кожните фибробласти и потенциалното клинично приложение като козметичен продукт.

Пчелен прашец в козметиката – Сладки резултати

Клиничното проучване показва, че 1% пчелен прашец намалява освобождаването на лактатдехидрогеназа с 18.73% в кожните фибробласти. Резултатите също така показват, че той има предимства при изглаждане неравностите на кожата, хидратацията, прозрачността, бръчките около очите и индекса на меланина на кожата. Пчелният прашец също така не е показал никакви нежелани странични ефекти върху кожата.

С резултата от този тест, пчелният прашец се оказва идеално средство като козметичен ресурс с различни кожни приложения и ползи.

С оглед на тези проблеми козметичните химици се концентрират върху производството на прашечни екстракти, вместо да използват цели зърна. Използват се редица разтворители за получаване на разтворими в липиди и водоразтворими екстракти, които след това се използват отделно или се комбинират заедно в козметиката. Във френския патент Елена Рубинщайн включва една много просто рецепта за крем за кожа, използвайки липидно-разтворим поленов екстракт.

Пчелен прашец в козметиката – рецепта за нощен крем

  • Ланолин 50 грама
  • Бадемово масло 100 грама
  • Озокерит 30 грама
  • Маслен екстракт от прашец 20 грама
  • Вода 50 грама

Още полезна информация за пчелен прашец, може да намерите в нашите категории: