Пчелен прашец история и развитие

Пчелен прашец история и развитие през вековете, приложение и методи на използване.

Пчелен прашец история и развитие

Пчелен прашец история и развитие
Пчелен прашец история и развитие

Пчелен прашец в древността

В продължение на векове пчeлнuят прaшeц има легендарно място на честта на аптекарския рафт. Пещерните гравюри на примитивния човек показват употребата на пчели в медицинското лечение. Дори някои от най-известните лечители от миналото, включително Хипократ и Питагор, предписват златните пчелни гранули на техните пациенти. Известна като „Амброзия“ или „Храна на боговете“, прашецът се използва от векове като източник на храна и за повишаване на енергията и издръжливостта. Медицински досиета, датиращи от 2735 г. пр.н.е., указват силата на този природен продукт. Дори тогава хората са вярвали в терапевтичните и хранителни ползи на прaшецa. Неговата употреба е възхвалявана в няколко добре известни текстове – Библията, Талмуда, Корана (Ислямския кодекс), заедно със свитъците на Ориента, писанията на древна Гърция и Рим, легендите за руския и славянския народ, дори и сравнително новата книга на Мормон (1830 г.).

Някои от „бащите на западната медицина“ (Хипократ, Плиний Стари и Питагор) се доверяват на лечебните свойства на пчeлния прaшец като те често го предписват на своите пациенти. Прашецът, получен от кошера, е деликатес за примитивния човек, често придружен от яйцата и ларвите на пчелите. Към днешна дата аборигенските племена са известни със своя празник на пчелите, като отдават голямо значение на ползите от меда и прaшeца. Всяка епоха е смятала пчелата за благодетел на човечеството и е придавала на това малко същество почти свещен статут.

Пчелен прашец в наши дни

Прашецът, събиран от кошерите на пчелите, е бил силно ценен от древните практикуващи медици, но и съвременните специалисти също продължават да ценят супер хранителните вещества. Лекари и учени от цял ​​свят, включително САЩ, Русия, Германия, Румъния и Швейцария, продължават да изследват използването на апитерапия, употребата на пчелни продукти за медицински цели, при пациенти с болести и състояния, вариращи от артрит и подагра до тендинит и тежки рани. Използването на пчелен прашец като енергиен стимулатор е добре познато и на американските спортисти по олимпиади. Именно по тази причина този продукт днес е известен в спортните среди като „енергия в таблетка“.

Още полезна информация за пчелен прашец, може да намерите в нашите категории: